Forum akwarystyczne Akwaforum Strona G³ówna
KirysekGif
 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomo¶ciPrywatne wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

ch³odziarka przep³ywowa
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona G³ówna -> Autorskie rozwi±zania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
Kosi
Akwarysta

Do³±czy³: 04 Gru 2008
Pomóg³: 41
Ostrze¿eñ: 1
Sk±d: Lublin

PostWys³any: 06 Lut 2010 1:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ju¿ bardziej praktyczniejsze jest zamontowanie wiatraczka/wiatraczków w pokrywie.

Akwaria to nasze ¿ywe telewizory ;P

Pyszczaki Gór±!!!! xP
<<---- 98l
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
slaszek
Pomocnik

Do³±czy³: 09 Gru 2007
Pomóg³: 32
Sk±d: Gdañsk

PostWys³any: 06 Lut 2010 11:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tompior111 napisa³:

To jest IMHO...

Tyle razy ten zwrot jest u¿ywany...IHMO.... Powiedz co on oznacza??????

Za groma nie mogê siê domy¶leæ???

112! bystrzyki amandy, drobnoustki beckforda, otoski affinis, kiryski Panda, parka zbrojników niebieskich...

72 litry Otoskarium i kotnik
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
elsaper
Ekspert akwarysta

Do³±czy³: 04 Kwi 2008
Pomóg³: 113

PostWys³any: 06 Lut 2010 11:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

IMHO - W mojej skromnej opinii Wink IMO - W mojej opinii. Z angielskiego oczywi¶cie Wink
slaszek
Pomocnik

PostWys³any: 06 Lut 2010 11:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kosi napisa³:
Ju¿ bardziej praktyczniejsze jest zamontowanie wiatraczka/wiatraczków w pokrywie.

a w jakim sensie praktyczniejsze???

PRIMO: tniesz lub przerabiasz pokrywê...
SECUNDO: pod³±czasz do pr±du- dodaktowe ¼ród³o energii:
TERTIO: zwiêkszasz parowanie wymuszaj±æ czêstsze uzupe³nianie wody...
QUATRIO: szum od akwa- ciê¿ko przy tym spaæ...
QWINTO:(lub co¶ takiego)...trzeba kupiæ silniczek! Je¶li nie na 220 V, to zasilacz do tego?

reasumuj±c: Gdzie tu praktyczniejsze rozwi±zanie???????

elsaper napisa³:
IMHO - W mojej skromnej opinii Wink IMO - W mojej opinii. Z angielskiego oczywi¶cie Wink

Wielkie dziêki MArcin!

Naprawdê nie wiedzia³em...

Nie pisz posta pod postem, opcja "Zmieñ", Chemik4

112! bystrzyki amandy, drobnoustki beckforda, otoski affinis, kiryski Panda, parka zbrojników niebieskich...

Ostatnio zmieniony przez slaszek dnia 06 Lut 2010 11:39, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Kosi
Akwarysta

Do³±czy³: 04 Gru 2008
Pomóg³: 41
Ostrze¿eñ: 1

PostWys³any: 06 Lut 2010 12:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

slaszek napisa³:
a w jakim sensie praktyczniejsze???

PRIMO: tniesz lub przerabiasz pokrywê...
SECUNDO: pod³±czasz do pr±du- dodaktowe ¼ród³o energii:
TERTIO: zwiêkszasz parowanie wymuszaj±æ czêstsze uzupe³nianie wody...
QUATRIO: szum od akwa- ciê¿ko przy tym spaæ...
QWINTO:(lub co¶ takiego)...trzeba kupiæ silniczek! Je¶li nie na 220 V, to zasilacz do tego?

reasumuj±c: Gdzie tu praktyczniejsze rozwi±zanie???????

Chodzi³o mi o to, ¿e wiatraczki w pokrywie s± praktyczniejsze od wk³adania butelki z lodem do wody.

Akwaria to nasze ¿ywe telewizory ;P

Pyszczaki Gór±!!!! xP
<<---- 98l
Powrót do góry
chemik4
Moderator
Moderator

Do³±czy³: 04 Maj 2006
Pomóg³: 293
Sk±d: Tworóg

PostWys³any: 06 Lut 2010 21:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

@ slaszek
- wentylator bierze ok 2W, wiêc to tyle co nic
- pod³±cz dobry wentylator 120mm (np Zephyr a nie jaki¶ no-name) pod 5-6V i masz cisze
- dobry wentylator + zasilacz (0,8 - 1A, najlepiej z regulowanym napiêciem) do niego kupisz za ok 50z³

A co do ciêcia pokrywy i parowania, no trudno, co¶ za co¶.

PS. wiatrak, wentylator

Pozdrawiam,
Kamil
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Odwied¼ stronê autora Tlen
fiebik
Pomocnik

Do³±czy³: 25 Pa¼ 2009
Pomóg³: 13
Sk±d: i³awa

PostWys³any: 06 Lut 2010 22:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

slaszek napisa³:
Bracie. Tu nie chodzi o sza³ tylko praktycznie rozwi±zanie. MNiej techniki, elektryki i innych "dodatków" tym lepiej...A skuteczno¶æ?

ale¿, jak najbardziej zgodzê siê z tob±.
i nie negujê fenomenu prostoty twojego rozwi±zania.
jedynie wyra¿am ¿al, ¿e w moim przypadku, to rozwi±zanie ju¿ takie super nie by³oby.
(rozmiar akwa, temp jak± chcia³ bym tam uzyskaæ i utrzymywaæ ze wzglêdu na charakterystykê obsady.)

slaszek
Pomocnik

PostWys³any: 07 Lut 2010 0:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

fiebik napisa³:

w moim przypadku, to rozwi±zanie ju¿ takie super nie by³oby.
(rozmiar akwa, temp jak± chcia³ bym tam uzyskaæ i utrzymywaæ ze wzglêdu na charakterystykê obsady.)

A jakie masz w takim razie rybki?

Ja nie robi³em testów, do jakiego stopnia mogê zej¶æ z temperatur±. Ale je¶li chcesz to mogê to dla Ciebie zrobiæ. Od³owiê moje Kirysy i sprawdzê to dla Ciebie. Na dzi¶ optujê nawet przy temperaturze oko³o 14-16 stopni.

Obecnie w pojemniczku nie mam wody. Ch³odzenie odbywa siê tylko przez przep³yw przez pêtlê. Akwarium stoi w pokoju o temperaturze oko³o 26stopni. a w akwa? 23 stopnie.

Ty teraz teoretyzujesz a ja piszê o faktach. Na pewno zrobiê do swojej 112 podobn± ch³odziarkê. Wrzucê zdjêcia i opszêwyniki ch³odzenia...
Ale jednego mogê byæ pewien. efektywno¶æ mo¿e byæ co najmniej podobna do obecnej. A to mnie w zupe³no¶ci satysfakcjonuje.

Je¶li nie trzymasz ryb morskich lub stefy podzwrotnikowej, to nie widzê przeszkód by¶ nie móg³ korzystaæ z tego rozwi±zania u siebie.

Powrót do góry
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona G³ówna -> Autorskie rozwi±zania Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz do³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ plików na tym forum