Forum akwarystyczne Akwaforum Strona G³ówna
KirysekGif
 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomo¶ciPrywatne wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

problem z zestawem o¶wietleniowym

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona G³ówna -> Sprzêt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
szymon16281

Do³±czy³: 01 Sty 2009
Pomóg³: 1
Sk±d: Miros³aw/Pi³a

PostWys³any: 29 Lip 2010 14:53    Temat postu: problem z zestawem o¶wietleniowym Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam mam problem z zestawem o¶wietleniowym jest to¶wietlówka 14w T5 ale nie ma tam zwyk³ego statechnika jest to przerobiony zestaw oswietleniowy np do kuchni. Mam go przerobionego w taki sposób ja chemik w swoim palundarium

Problem polega na tym ¿e jedna koñcówka co siê ¶wietlówkê montuje dosta³a wody i co¶ strzeli³o i nagle pr±du nie by³o . Nie mam tam jakiego¶ startera aby móg³ siê przepali¶. Nie wiem co mo¿e byæ mo¿e wy macie jakie¶ pomys³y co z tym zrobiæ ??

Chodzi mi o taki zestawik jak u chemika :
http://akwaforum.pl/viewtopic.php?t=10729&postdays=0&postorder=asc&start=165

Ostatnio zmieniony przez szymon16281 dnia 29 Lip 2010 14:57, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
demonkuba16
Moderator
Moderator

Do³±czy³: 11 Kwi 2007
Pomóg³: 214
Sk±d: Nowa Wie¶ Ujska

PostWys³any: 29 Lip 2010 14:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Roz³ó¿ to wszystko i sprawd¼ co siê spali³o. Jak jaki¶ kabelek to spróbuj naprawiæ...Wink

Projekt "polypterus" trwa...Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Odwied¼ stronê autora WP Kontakt
szymon16281

PostWys³any: 29 Lip 2010 14:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No w³a¶nie ¿e nic na spalone nie wygl±da...
demonkuba16
Moderator
Moderator

Do³±czy³: 11 Kwi 2007
Pomóg³: 214
Sk±d: Nowa Wie¶ Ujska

PostWys³any: 29 Lip 2010 15:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To roz³±cz wszystko i pod³±cz od nowa. Mo¿e kabel w izolacji siê przepali³...chocia¿ to ma³o prawdopodobne.

Projekt "polypterus" trwa...Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Odwied¼ stronê autora WP Kontakt
tompior111
Ekspert akwarysta

Do³±czy³: 15 Mar 2008
Pomóg³: 143
Sk±d: Toruñ

PostWys³any: 29 Lip 2010 16:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Sprawd¼ w stateczniku rezystory i kondensatory, mo¿esz popatrzeæ, czy gdzie¶ ¶cie¿ka siê nie przepali³a oraz kable w³±cznie z oprawkami, mo¿e siê okazaæ, ¿e to po prostu ¶wietlówka nie wytrzyma³a zwarcia...
25l-Krewetkarium
Okr±g³ym rybom mówiê stanowcze NIE
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Odwied¼ stronê autora
chemik4
Moderator
Moderator

Do³±czy³: 04 Maj 2006
Pomóg³: 293
Sk±d: Tworóg

PostWys³any: 29 Lip 2010 17:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Sprawd¼ na innej ¶wietlówce lub innej elektronice.
Czasem co¶ padnie tak, ¿e nie ma ¶ladu spalenia ani nic w tym stylu, nie dzia³a i ju¿.

Pozdrawiam,
Kamil
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Odwied¼ stronê autora Tlen
szymon16281

PostWys³any: 29 Lip 2010 19:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Niestety stara ¶wietlówka te¿ nie ¶wieci ..
Zaraz pójdêpo próbówkê i postaram siê odnale¼æ ¼ród³o braku pr±du..

Sprawdzi³em ju¿ to na wej¶ciu jest pr±d niestety na wyj¶ciu na swietlówki ju¿ go nie ma .
Niestety ale posz³o co¶ w ¶rodku...

tompior111
Ekspert akwarysta

Do³±czy³: 15 Mar 2008
Pomóg³: 143
Sk±d: Toruñ

PostWys³any: 29 Lip 2010 19:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Sprawd¼ to co wcze¶niej mówi³em, ja bym tam szuka³ przyczyny Wink
25l-Krewetkarium
Okr±g³ym rybom mówiê stanowcze NIE
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Odwied¼ stronê autora
szymon16281

PostWys³any: 29 Lip 2010 22:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tomek mia³e¶ chyba racje bo to chyba jest rezystor ( nie znam si ê za bardzo na tym ale na to wygl±da ale wyggl±da na to ze i p³ytka siê przetopi³a bo w³a¶nie sprawdzali¶my z tat± i odrazu by³o widaæ gdzie nie ma pr±du.

Problem jst taki ¿e na wyj¶ciu do ¶wietlówek w oby kablach jest pr±d...

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona G³ówna -> Sprzêt Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz do³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ plików na tym forum