Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Pytanie o czyszczenie szyb

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Sprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
shadow82



Dołączył: 29 Sty 2018
Posty: 94
Pomógł: 2

PostWysłany: 12 Lip 2018 17:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pytanko związane z czyszczeniem.
Czy podczas czyszczenia szyb z zielonego nalotu filtr macie włączony czy wyłączony. Na włączonym będzie zaciągał cały syf wiec ja zawsze go wyłączam. Czy dobrze robię?

_________________
Mój baniaczek 112l
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13846
Pomógł: 724
Skąd: Białystok

PostWysłany: 12 Lip 2018 19:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Proszę nie zadawaj pytań w tematach innych autorów. Zakładaj własne tematy.

Twój post wydzieliłam i nadałam tytuł.

Jak czasami zdarza mi się przecierać szyby poza cotygodniowym odmulaniem i podmianą wody to nie wyłączam filtra. Filtr wyłączam tylko i wyłącznie na czas podmiany wody.

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
stillgrey



Dołączył: 13 Mar 2009
Posty: 19
Skąd: Rawa mazowiecka

PostWysłany: 15 Sie 2018 15:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bara, a w jakim celu wyłączasz filtr na czas podmiany?
Mówisz o wewnętrznym czy kubełkowym?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rubaszny



Dołączył: 26 Cze 2018
Posty: 115
Pomógł: 5

PostWysłany: 15 Sie 2018 16:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Podobnie jak bara. Filtr tylko podczas podmiany. Nie wiem jakie motywatory ma bara, ja to robię żeby nie o chlapać ścian dookoła i nie zapowietrzyc filterka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
chemik4
Moderator
Moderator


Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 7167
Pomógł: 424
Skąd: Tworóg / Jemielnica

PostWysłany: 15 Sie 2018 19:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Osobiście wyłączam filtr tylko w czasie podmian wody - mam kaskadę i cała woda z niego cofa się do akwarium (naczynia połączone) - nie chcę by pracował na sucho.
Poza tym w instrukcji chyba każdego filtra (a nawet każdego urządzenia elektrycznego używanego w akwarium) jest napisane by je wyłączyć przed włożeniem ręki do wody - chodzi o względy bezpieczeństwa, 230V i woda to nie jest dobre połączenie a zawsze może się zdarzyć jakieś przebicie izolacji i kogoś porazi albo zabije.

Lata temu czytałem o urządzeniu sprawdzającym czy nie ma napięcia w wodzie w akwarium - było to coś w rodzaju listwy ochronnej z sondą umieszczaną w zbiorniku i chyba wyłącznikiem różnicowo-prądowym - w razie przebicia momentalnie odcinało zasilanie urządzeń.

_________________
Pozdrawiam,
Kamil
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13846
Pomógł: 724
Skąd: Białystok

PostWysłany: 16 Sie 2018 8:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wyłączam filtr podczas podmiany, ponieważ poziom wody po jej spuszczeniu jest poniżej głowicy i nie chcę, żeby pracowała na sucho. Mam w akwarium filtr wewnętrzny.

Druga kwestia to ta, o której pisze Chemik: nie będę wkładać rąk do akwarium kiedy są w nim urządzenia podłączone pod prąd.

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Sprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015