Osmoza

Problemy z utrzymaniem czystości i odpowiednich parametrów wody

Moderatorzy: krzych_100, BARA, grzesi3k, wojtass9, michelle1992, chemik4

Krewetki
Posty: 20
Rejestracja: 28 mar 2021 16:00

Re: Osmoza

Post autor: Krewetki »

Filtr to FilterMaster osmopower 2.0 190l
Krewetki
Posty: 20
Rejestracja: 28 mar 2021 16:00

Re: Osmoza

Post autor: Krewetki »

Czy tetra planta start będzie przydatna?
goldi_
Posty: 1671
Rejestracja: 20 lut 2018 12:51
Lokalizacja: Piła

Re: Osmoza

Post autor: goldi_ »

jeżeli chodzi o mineralizator to "VIMI reminmin". Ten mineralizator jest kompletny i w.g niektórych zawiera za dużo potasu . Ja zwykle potas trzymam wysoko więc dla mnie idealny . Jak dojdzie do kumulacji potasu to albo dodaję nieco kranówki (twardej prawie jak u Ciebie) albo nieco mineralizatora YOKUCHI (sam jest dość kiepski) podnosząc Ca.
Mineralizator QD to 2 składniki - jeden do regulacji GH a drugi do korekty KH. Wprawdzie daje więcej możliwości ale (wydaje mi się) trudniejszy dla początkujących akwarystów .
VIMI all i one to nawóz uniwersalny ale nie potrafię go zrecenzować gdyż nawet go w ręku nie miałem . PODEJRZEWAĆ mogę że jest kompatybilny z mineralizatorem
Podobnie z tetra plant start - nie wiem nie używałem nie będe sie wypowiadał
Krewetki
Posty: 20
Rejestracja: 28 mar 2021 16:00

Re: Osmoza

Post autor: Krewetki »

Ok dziękuję ci bardzo za pomoc
Krewetki
Posty: 20
Rejestracja: 28 mar 2021 16:00

Re: Osmoza

Post autor: Krewetki »

Aktualny i prawdziwy wynik testu wody kranowej
Azotany 0mg
Azotyny 0,07mg
Twardość 9°dH
Twardość węglanowa 15°dH
pH 7,5
Chlor 0,0
Dwutlenek węgla 15mg
Krewetki
Posty: 20
Rejestracja: 28 mar 2021 16:00

Re: Osmoza

Post autor: Krewetki »

Jak to mieszać z osmozową?
Dzisiaj podmianka i zamierzam zmieszac 1/3
1 kran 3 osmoza
Będzie ok?
goldi_
Posty: 1671
Rejestracja: 20 lut 2018 12:51
Lokalizacja: Piła

Re: Osmoza

Post autor: goldi_ »

No własnie tak.
Jednak dalej używasz pasków a ja na takich wynikach bym sie nie opierał chyba że dalej mylisz twardość ogólną z węglanową i tak zakładam bo inaczej to bzdury
Krewetki
Posty: 20
Rejestracja: 28 mar 2021 16:00

Re: Osmoza

Post autor: Krewetki »

Pierwsza podmiana z osmozą...
pH 6,5-7,0
KH 4
GH 6
Chyba ok?
Krewetki
Posty: 20
Rejestracja: 28 mar 2021 16:00

Re: Osmoza

Post autor: Krewetki »

pH,GH,KH
Zrobione dzisiaj testami kropelkowymi
Krewetki
Posty: 20
Rejestracja: 28 mar 2021 16:00

Re: Osmoza

Post autor: Krewetki »

Czyli pH 6,5..7,0
KH 4
GH 6
macieks
Posty: 192
Rejestracja: 12 sie 2021 2:08
Lokalizacja: Kraków

Re: Osmoza

Post autor: macieks »

Dlaczego takie pH ? Rób testem o dokładności 0,2 .
Krewetki
Posty: 20
Rejestracja: 28 mar 2021 16:00

Re: Osmoza

Post autor: Krewetki »

Mam ten na pH 4,5-9,0
Ale juz zamawiam ten o ktorym mówisz.
Boże idzie zwariować ale nie zamierzam się poddawać.
Bardzo dziękuję za cierpliwość 🫣🫣🫣
Krewetki
Posty: 20
Rejestracja: 28 mar 2021 16:00

Re: Osmoza

Post autor: Krewetki »

Ja juz nie wiem ocb... nie moge znaleźć testów z dokładnością 0,2.....zaczynają się od 3.0....
Czy zmienia coś fakt że przebywam w Niemczech?
Bo już sam nie wiem naprawdę
goldi_
Posty: 1671
Rejestracja: 20 lut 2018 12:51
Lokalizacja: Piła

Re: Osmoza

Post autor: goldi_ »

Nie - to nic nie zmienia albo zmienia na korzyść .
Rózne odczynniki uzyte w testach mają rózną skale - jeśli jest duży zakres to precyzja jest mała . Testy o ograniczonej skali sa z natury dokładniejsze tzn o lepszej rozdzielczości .
Przykłądowo polskie testy Zooleka mają 2 buteleczki oraz 2 skale . Jedna o zakresie 4,5 -9,0 z rozdzielczością 0,5 oparta na lakmusie a druga dokładniejsza 6,0- 8,0 z rozdzielczością 0,2 zwykle oparte na błekicie bromotymolowym . Tak więc, skoro wiesz jakich wartości sie spodziewać zaopatrz sie w taki mniej uniwersalny .
Nie używałem JBL ale kojarzę że ma w swojej ofercie własnie taki "wąski" .

Ponadto we wszelki testach warto nauczyć sie /przetrenować określanie koloru pośredniego i tym sposobem zwiększać rozdzielczośćc dowolnego testu . Na koniec taka uwaga ogólna : ważne aby testy wykonywać w standardowych warunkach. Zwłaszcza dotyczy to oświetlenia . Wybierz sobie stanowisko do robienia testów i tego nie zmieniaj bo możesz zaopatrzyć sie w test o dużej rozdzielczości a i tak uzyskasz kiepską dokładność
ODPOWIEDZ