Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

[30l] lysy68 kostka 30L :)
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Galeria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 770
Pomógł: 26
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 23 Mar 2017 8:52    Temat postu: [30l] lysy68 kostka 30L :) Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam.
Tydzień temu 16.03.2017 założyłem kostkę 40x25x30 30L.
pokrywa wromak wyklejona po całości taśmą lustrzaną
oświetlenie
żarówka energooszczędna 20w 6500k
Filtr Hb 111b z napowietrzaniem 24/h
grzałka 25w temperatura 25-26*
podłoże shrimp sand
rosliny:
moczarka kanadyjska
rogatek
limnophilia sessiliflora
ludwiga repens
bacopa caroliniana
hygrofilia polysperma

pH 6.8-7.2
GH
KH
NO2 1-kolor jbl poza skalą
nh4 0.05-0.1

na start dałem tetra bactozyn do filtra i wlałem fluval cycle,dosypałem trochę karmy dla rybek
i problem polega na tym iż nie spada w ogóle NO2,cały czas poza skalą,nh4 spadło z 0.2 do około 0.05
NO3 mierzyłem po 4 dniu i wychodzi 30
roślinki w ciągu tygodnia ładnie podrosły ale korzeń poryty jest jakąś białą watą.
co z tym NO2 zrobić/
czy podmienić wodę ok 5l i może ze dwa gupiki wpuścić bo pierwszy raz mam coś takiego w 60 nie było problemu.

_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M


Ostatnio zmieniony przez lysy68 dnia 01 Cze 2018 19:55, w całości zmieniany 5 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Neurochirurg
Ekspert akwarysta


Dołączył: 29 Wrz 2015
Posty: 1615
Pomógł: 171

PostWysłany: 23 Mar 2017 9:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lysy68 czekać, dopiero tydzień chodzi. Na korzeń możesz ślimaka wpuścić, ale samo też minie.
_________________

[360] Dyskoteka
[30] Samotne drzewko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 770
Pomógł: 26
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 23 Mar 2017 16:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Neurochirurg napisał:
lysy68 czekać, dopiero tydzień chodzi. Na korzeń możesz ślimaka wpuścić, ale samo też minie.

to czyli dziś wody nie podmieniać?czy zacząć normalny cykl co tygodniowy podmian?ślimaki jakieś malutkie hasają wyciągam je pensetą bo rośliny kupowałem z czynnych akwariów ze sklepu rogatek warszawa

_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 13474
Pomógł: 701
Skąd: Białystok

PostWysłany: 23 Mar 2017 16:43    Temat postu: Re: kostka 30l i NO2 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lysy68 napisał:

na start dałem tetra bactozyn do filtra i wlałem fluval cycle,dosypałem trochę karmy dla rybek


Po co to wszystko? Nic nie przyspieszysz, a wlałeś niepotrzebną chemię i dosypałeś pokarm, którego nie ma kto zjeść.

Czy nie lepiej byłoby po prostu poczekać?

Radzę: podmień wodę i usuń resztki tego pokarmu nim zaczną gnić i zanieczyszczać wodę.

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.
Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższym czasie będę bardzo mało dostępna na Akwaforum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 770
Pomógł: 26
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 23 Mar 2017 16:56    Temat postu: Re: kostka 30l i NO2 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

BARA napisał:
lysy68 napisał:

na start dałem tetra bactozyn do filtra i wlałem fluval cycle,dosypałem trochę karmy dla rybek


Po co to wszystko? Nic nie przyspieszysz, a wlałeś niepotrzebną chemię i dosypałeś pokarm, którego nie ma kto zjeść.

Czy nie lepiej byłoby po prostu poczekać?

Radzę: podmień wodę i usuń resztki tego pokarmu nim zaczną gnić i zanieczyszczać wodę.


a to czym te bakterie mają się żywić, na wielu forach i w poradnikach jest o tym wzmianka aby trochę pokarmu dosypać na start bez rybek aby bakterie miały pożywkę

_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kross
Akwarysta


Dołączył: 27 Lip 2016
Posty: 730
Pomógł: 25
Skąd: Kraków

PostWysłany: 23 Mar 2017 17:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To akwarium dla bojownika czy krewetek? Bo na nic innego się nie nadaje. Zacznijmy od tego.


Cytat:
to czym te bakterie mają się żywić


Czas wystarczy kolego,no i przede wszystkim cierpliwość.

_________________
Człowiek uczy się całe życie.

Pozdrawiam,Daniel
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Norbi



Dołączył: 03 Paź 2013
Posty: 281
Pomógł: 6
Skąd: USA

PostWysłany: 23 Mar 2017 18:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Poproszę o zdjęcie zbiornika jeśli to nie tajemnica. I lektura na dzisiaj --> dowolna przeglądarka internetowa --> pasek wyszukiwania --> ''cykl azotowy w akwarium''
Uzyskasz wszystkie potrzebne informacje.
Jeszcze jedno - '' .... cierpliwość jest cechą ludzi wielkich ...''

_________________
Akwarystyka to fajne hobby Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 770
Pomógł: 26
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 25 Mar 2017 0:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Norbi napisał:
Poproszę o zdjęcie zbiornika jeśli to nie tajemnica. I lektura na dzisiaj --> dowolna przeglądarka internetowa --> pasek wyszukiwania --> ''cykl azotowy w akwarium''
Uzyskasz wszystkie potrzebne informacje.
Jeszcze jedno - '' .... cierpliwość jest cechą ludzi wielkich ...''

szukałem wszędzie i jest pełno rozbieżnych informacji co do dojrzewania,głównie chodzi mi o podmiany wody kiedy i ile bez obsady.akwarium nie jest tajemnicą lecz nie lubię wstawiać zdjęć na jakieś servery typu image sack

_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Norbi



Dołączył: 03 Paź 2013
Posty: 281
Pomógł: 6
Skąd: USA

PostWysłany: 25 Mar 2017 2:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zacznę od początku - pokażesz zbiornik czy to ''top secret''?
Przeczytałeś ''lekturę''? Mam nadzieję że tak.
Co do dojrzewania: przyjmując teoretycznie że średni czas dojrzewania zbiornika to 10-20 dni więc na zdrowy rozsądek po co podmieniać wodę skoro zbiornik dojrzewa? Przecież dolewając świeżą wodę wydłużasz ten czas. Natomiast jeśli ktoś jest bardzo niecierpliwy, ma jakieś drewno w zbiorniku które zostało kiepsko przygotowane to woda będzie brązowa więc w tym wypadku ja sam podmieniałbym wodę ale w małych ilościach. Zbiornik uważa się za dojrzały wtedy kiedy poziom NO2 będzie równy 0 i nie ma na to żadnego cudownego terminu. Każdy zbiornik jest inny i jeden dojrzeje po 12 dniach a drugi po 22 dniach.
Swego czasu kupowałem sole na Allegro od znajomego akwarysty z wieloletnim stażem który twierdził jednoznacznie że nawożenie zbiornika ( toń wodna ) nie ma sensu poniżej 1 miesiąca od momentu zalania. Coś w tym widocznie jest .....

_________________
Akwarystyka to fajne hobby Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 770
Pomógł: 26
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 25 Mar 2017 8:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Norbi napisał:
Zacznę od początku - pokażesz zbiornik czy to ''top secret''?
Przeczytałeś ''lekturę''? Mam nadzieję że tak.
Co do dojrzewania: przyjmując teoretycznie że średni czas dojrzewania zbiornika to 10-20 dni więc na zdrowy rozsądek po co podmieniać wodę skoro zbiornik dojrzewa? Przecież dolewając świeżą wodę wydłużasz ten czas. Natomiast jeśli ktoś jest bardzo niecierpliwy, ma jakieś drewno w zbiorniku które zostało kiepsko przygotowane to woda będzie brązowa więc w tym wypadku ja sam podmieniałbym wodę ale w małych ilościach. Zbiornik uważa się za dojrzały wtedy kiedy poziom NO2 będzie równy 0 i nie ma na to żadnego cudownego terminu. Każdy zbiornik jest inny i jeden dojrzeje po 12 dniach a drugi po 22 dniach.
Swego czasu kupowałem sole na Allegro od znajomego akwarysty z wieloletnim stażem który twierdził jednoznacznie że nawożenie zbiornika ( toń wodna ) nie ma sensu poniżej 1 miesiąca od momentu zalania. Coś w tym widocznie jest .....


zbiornik zalany 16.03
shrimp sand coś mi zaczął mocniej pylić,zauważyłem to wczoraj i dlatego chciałem dzisiaj podmienić 5l wody
w kranówce z własnego ujęcia mam niestety 0.1 NO2 i już na start go wprowadzam

_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 770
Pomógł: 26
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 27 Mar 2017 18:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dziś na szybie akwarium dopatrzyłem się jakiś nitek poruszających się,co to może być i skąd się to wzięło?
_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzych_100
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 3366
Pomógł: 215
Skąd: Bytom

PostWysłany: 27 Mar 2017 19:52    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

lysy68 napisał:
dziś na szybie akwarium dopatrzyłem się jakiś nitek poruszających się,co to może być i skąd się to wzięło?
Akwarium jest "świeże" i nie jest jeszcze dojrzałe, więc wszystko może się pojawić. Nie spiesz się, nie lej w ciemno nic, po prostu poczekaj.
Akwarium 30-to litrowe to zbyt małe akwarium, aby utrzymać parametry na jako takim stabilnym poziomie. W takim akwarium nawet zbyt mocna żarówka wpływa na całość, podobnie jak rośliny (za duża fotosynteza itp).

_________________
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Norbi



Dołączył: 03 Paź 2013
Posty: 281
Pomógł: 6
Skąd: USA

PostWysłany: 27 Mar 2017 20:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Podaj parametry wody.
_________________
Akwarystyka to fajne hobby Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 770
Pomógł: 26
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 28 Mar 2017 20:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

krzych_100 napisał:
lysy68 napisał:
dziś na szybie akwarium dopatrzyłem się jakiś nitek poruszających się,co to może być i skąd się to wzięło?
Akwarium jest "świeże" i nie jest jeszcze dojrzałe, więc wszystko może się pojawić. Nie spiesz się, nie lej w ciemno nic, po prostu poczekaj.
Akwarium 30-to litrowe to zbyt małe akwarium, aby utrzymać parametry na jako takim stabilnym poziomie. W takim akwarium nawet zbyt mocna żarówka wpływa na całość, podobnie jak rośliny (za duża fotosynteza itp).


- no żarówka e27 ma 20w 6500k 1118lm według opisu producenta.
- dołożyłem filtr claro 300 z deszczownicą-narazie chodzą obydwa i po
tygodniu claro zostawię a hanze wyjmę.
- rośliny w przeciągu tygodnia od posadzenia rosną jak oszalałe.parametrów nie zmierzę dzisiaj bo nie dam rady,dopiero w sobotę mogę to zrobić.nic na razie nie robię,chciałem posadzić micranthemum monte carlo ale się wstrzymałem.
- w czwartek będzie 2 tydzień od zalania.wody jeszcze też nie podmieniałem i nie wiem kiedy pierwszy raz to zrobić.
- jak zakładałem 60 to nie czekałem na jakieś dojrzewanie tylko zaraz ryby wpuściłem i wszystko jest oki do tej pory

_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lysy68
Pomocnik


Dołączył: 24 Lut 2017
Posty: 770
Pomógł: 26
Skąd: Radziejowice

PostWysłany: 02 Kwi 2017 1:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

akwarium
https://images82.fotosik.pl/477/e051f2a92d92a11d.jpg

parametry 2.04.2017
pH-6.8
nH4-0.0(0.05)
NO3-15
NO2-1 poza skalą
GH-7
KH-3(4)
FE-0.1

_________________
moje pierwsze 54L (60x30x30)DIVERSA StartUp 60
oraz kostka 30L 40x25x30
pozdro
M.M
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Galeria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015